Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tatabánya ms Győr - gönyüi útja

2008.06.15

Kép A Magyar Hajózásért Egyesület szervezésében, tagjainak aktív résztvételével a Tatabánya motoros kirándulást szervezett nyílt nap megrendezése céljából a magyar Felső-Dunára és a Mosonyi-Dunába. Az út komoly előkészületekkel kezdődött, majd élelemvásárlással folytatódott, s végül az öt fős személyzet fogadhatta a 25 fős vendégsereget.

A hajó, első állomásán tegnap délelőtt látogatást tett a Györ-gönyüi kikötőben, ahol a kikötő igazgatója részletesen bemutatta a valóban szép és modernül felszerelt kikötőt. Végigvezette az egyesület tagjait a létesítmény területén, megnézhettük a korszerű Ro-Ro rampát, a két részletben megépült függőleges kikötő partfalat, a teljesen zárt elevátorrendszert, melyen keresztül az árú a raktárakba jut, s a megszokottaktól teljesen eltérő, de mind teljesítményben, mind felhasználhatóságban kitűnő kikötői mobil darukat. Röviden vázolta a kikötő létesítésének körülményeit, s közel húsz éves történetét. A kikötő különböző időszaki teljesítményeit, melyek sajnos ritkán érték el a lehetséges kapacitást. Vázolta az EU csatlakozás okozta forgalmi és kereskedelmi változások negatív hatását a kikötőre. Szóba került az az idióta állapot is, hogy a Suzuki Esztergomból nem Győrbe szállítja az autóit, hanem Budapestre, s ott kerül berakásra a hajókba, nem Győrben. Nem törődve a feleslegesen megtett 230 kilométeres köz és vízi út távolsággal, a környezetszennyezéssel.

Ott jártunkkor egy gyönyörű, modern Vaeth hajó rakodott repcét, surrantós rakodási technológiával.

Kép Innen folytattuk utunkat a Mosonyi-Dunában Győr felé. Hajónk feneke alatt, mely 17 dm-re merült némely gázlóban csak 10 dm víz volt, A gönyüi vízmérce aznap 235 cm, apadó víz volt.Megdöbbenve tapasztaltuk az Ipar-csatorna hihetetlenül elhanyagolt, alig járható bejáratát, hol alig két évtizede még komoly nagyhajók tudtak közlekedni. A városba feljutva újabb meglepetés volt sokunk számára, a volt kikötő, hol a raktárház és siló helyén lakópark fogadott bennünket. Akár csak az indulásunkkor látott Újpesti és Meder-utcai kikötők látványa. Országos tendencia?

Kép Győrben az Öreg-híd alatt kikötve, 12.30-tól fogadtuk a nyilt nap látogatóit, érdeklődő nagypapákat, s csillogó szemű unokáikat. Néhány régen látott kollégánk is meglátogatott bennünket, kölcsönös örömünkre. Az ingyenes látogatási lehetőséget a győri közönség tisztesen honorálta a hajó fenntartására tett adományaival. Este hatkor a tűzijáték miatt félre kellett állniuk. Reggel 7-kor indult vissza a kis csapat a hajóval, hogy Gönyün korán ki tudjon kötni, s délutánig fogadhassa az ottani közönséget. A látogatás során az egyesület felveszi a kapcsolatot az ottani helytörténeti alapítványal, ill az általuk működtetett múzeummal. Bizonnyára sok mindennel fogjuk tudni segíteni egymást.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szeged

(neemedy@t-online.hu, 2009.01.09 21:05)

Látom hivtál, nem voltam itthon.Meghalt Kele Imre gépész jan 3.án hajnalban 02-órakkor.Beteg volt már régen, rákos volt.Nyugodjon békében jó kollega volt.

HUNYADI m/s-ről fogják temetni 15-én-

Balazs25@freemail.hu

("Mohácsi Vész", 2008.07.29 01:38)

Tisztelt Kapitány Úr!

Figyelmesen néztem, olvasgattam végig a "behajózásaim" cikkjeit, gyönyörködtem azokban az öreg vontatókban amik már sajnos nem hasíthatják a habokat.

Várom a nem oly régi Al-dunás kalandokat amik az elmult napokban eshettek meg a Tulcea-i úton!!!