Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.03.24

Horváth József hajóskapitány vagyok, 1947 tavaszán születtem. Az 1965 -ös nagy árvíz idején kezdtem hajózni. 1990 szeptemberéig a MAHART különböző egységein, különböző beosztásokban, időnként hosszabb - rövidebb központi irodai munkával tarkítva dolgoztam. Ezt követően különböző hajózási vállalatoknál, az akkori Hajózási Főfelügyeleten, majd magánzóként idegen hajókon teljesítettem szolgálatot.

Kép

 

1983 - 87 között a BUDA iskolahajónak voltam a parancsnoka, ekkor kezdtem a hajózás történetével foglalkozni. Azóta folyamatosan oktatok a hajósképzés különböző szintjein, s közel két évtizede vizsgabiztosként is tevékenykedek. Az eltelt időben több tucat folyóiratban, s egyéb kiadványban, közel 100 hajózástörténeti cikkem jelent meg, Több kiállítást is rendeztem saját anyagaimból a hajósképzéssel és a hajózás történetével kapcsolatban. Részese lehettem a neszmélyi hajóskanzen létrehozásának, szakértő segítője a Közlekedési Múzeum új hajózási kiállításának.

Első könyvem 1991-ben jelent meg Győrben, - hol ekkor tanítottam. Tekintve, hogy írásaimat a mindennapi szolgálati teendőim mellett készítettem, a következő könyv kilenc évi kutatás után, 1999-ben jelent meg,"A Nautica" címen. Ennek angol fordítása 2001-ben. Ezt követte 2002-ben a barátaimmal elkészített "Hajóportrék", s 2007-ben, a szintén sok évi kutatás alapján, szerző társammal írt munka, melynek címe:"Amerre szél visz, s hullám utat ád". Terveim között még sok érdekes téma megírása, DVD kiadása, riportfilm összeállítása szerepel, csak egészség legyen!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Érdeklődés

(Hallósyné Elekes Erzsébet, 2008.11.28 17:04)

Tisztelt Horváth Úr !
Nagy érdeklődéssel néztem bele honlapjába, amit egy német levelezőtársam ajánlott a figyelmembe. Ő tulajdonképpen egy rokona nevét láttam meg az Ön könyvében, ami A Magyar Fiume végnapjai címmel jelent meg. Az illető neve, akit keres, Straskraba László, róla szeretne valamit megtudni. Én egy amatőr családkutató vagyok, innen az ismeretségem ezzel az úrral. AZt szeretném kérdezni, hogy hol lehet utánanézni pl. annak, hogyha valaki egy tenderészeti iskolának diákja volt, van-e arról információ, hogy utána hol kapott álláslehetőséget. Személyesen engem is érdekelne az, hogy az 1800-as évek derekán a családunkban gőzhajózási ügynökként azonosított személyt meg lehet-e találni valahol. (A családja Mohácson lakott, gondolom, onnan az indíttatás.)
Én tagja vagyok a radixindex családtörténeti kutatásokkal foglalkozó listának, bizonyosan sokunk számára érdekes információ lenne, ha családnevek utáni keresés lehetőségéről informálna bennünket.
Válaszát előre is köszönve, tisztelettel üdvözlöm, Hallósyné Elekes Erzsébet ehallosy kukac gmail pont com